Köpa valp hos Hilda Hummelbos

Ja, hur går det då till när man kontaktar för en ny liten boxer eller fralla? Jag vill att ni skickar mail eller sms till att börja med och berättar lite om er själva. Vad ni letar efter och vad ni tror ni skulle passa ihop med. Detta tillsammans med telefonnummer och tider det passar att ringa upp på. Det är relativt många som ringer hit för att fråga om valp, så lättare att början rätt ände.
Efter samtal per telefon 📞 så träffas vi. Det är förhoppningsvis ett samarbete mellan oss som kommer att sträcka sig över långtid, så viktigt att vi båda kan känna förtroende för varandra.
Från och med att de små föds, så startar jag chattar på Messenger där man kan följa dagligen utvecklingen av de små. Sedan kommer jag att erbjuda er en valp utifrån vår gemensamma bild av era önskemål.
Ni kommer att få i princip dagliga filmer och foto. Från 4 veckor får ni hälsa på. Man får gärna komma flera gånger. De brukar känna igen doften av sin framtida familjer vid ordentliga besök. Vi pratar tillsammans om tips och vad som fungerar bra när man får hem en liten palting.
Gör gärna en lista med frågor och funderingar ni har som ni tar med er. Så slipper ni åka tillbaka hem med samma funderingar.

När det närmar sig avfärd så bestämmer vi tid för när ni ska komma och hämta. De får med sig en goodiebag med det som de behöver första veckorna. T ex: Stamtavla i fin mapp, besiktningsintyget, filt och leksaker med doft,tuggisar, mat (kulor och lite färskfoder), lite bajspåsar.

Valparna är vid leverans:
Besiktigade av veterinär när de flyttar till sina nya hem. Intyget får inte vara äldre än 7 dagar.
De är vaccinerade, chippade, Får en besiktningsblankett, registrerade hos SKK.
Avmaskade minst 3 gånger med Axilur/Milbemax. De äter fyra gånger per dag. 

Samtliga valpar är individuellt försäkrade, samt dolda felförsäkrade i Agria. Jag kommer att lämna er möjlighet att bli uppringda av Madeleine Runberg som tar hand om mina försäkringar. Den individuella försäkringen tar jag först bort när jag fått besked om att ni tecknat en egen.
Första veckan vill jag gärna ha ett sms per dag. Följande två månader ett sms per vecka. Annars hörs vi även av på kullchatten. Den fortsätter leva så att ni kan ha kontakt med kullsyskonen. Jag påminner er om att vaccinera dem igen vecka 13.

Innan ni hämtar får ni även hemskickat på mail en ’valpmanual’ med råd och rön.
Boxern och frallan har lite olika saker som de behöver göra som utvärdering.

Boxer:
Obligatoriskt:
Vaccinera 13 v
Vaccinera 1 år
MH runt 18 månader (jag organiserar och kallar)
HD-röntgen runt 14-18 månader

Väldigt bra:
Spondylosröntgen när de fyllt 2 år
Hjärtauskultation
Innan 4 år så kan man göra MT

Fransk Bulldogg:
Vaccinera 13 v
Vaccinera 1 år
Patellaundersökning över 1 år
Hjärtauskultation över 1 år
Röntga ryggen över 1 år

Välkommen till ditt nya liv med boxervalp!
Jag skulle vilja gratulera dig till ditt val av ras, och vågar påstå att du/ni kommer att få många glada skratt och massor av kärlek av din/er nya livskamrat. Det finns flertalet sätt att ingå i olika gemenskaper för olika syfte. Facebook, uppfödarens krets och så klart Svenska Boxerklubben. En boxer är en påhittig individ och det är ofta en av de starka anledningarna till varför vi älskar dem så mycket. Dessa olika kretsar tror och anser jag ha olika platser att fylla.
På sociala medier kan vi dela med av våra glädjestunder och ibland sorger. Jag som uppfödare har kunskaper om rasen och 'familjen' runt om er nya familjemedlem. Jag vill dessutom gärna finnas där för er som stöd och bollplank när det behövs.
Boxerklubben är vårt gemensamma samlingsorgan där de olika delarna med vår hund diskuteras och arbetas med. På boxerklubbens hemsida hittar du mycket information om de olika delarna som det är att ha hund och per specifikt, boxer. Vi är alla olika och vill göra olika saker med våra hundar. Boxern är ju en bruksras och som sådan har de mycket arbetsglädje och energi som de gärna delar med sig av. Här är valmöjligheterna stora och sammankopplade till vad som finns, där ni bor geografiskt.
Valpkurs, unghundskurs sedan kan man prova på nosework, agility, spår, sök, lydnad och olika former av skydd. Miljöträningar i land och stad, det finns mycket roligt att sysselsätta sin hundtid med. Boxerklubben arrangerar träningstillfälle och utställningar ja, men annars hittar vi den på nätet på en mer vardaglig basis. Eller ute i våra olika länsklubbar runt om i landet. Där kan man samlas runt vårt intresse: boxern.

Ordförklaringar:
RAS: beskrivning av hur boxern ska se ut och även vara. Uppfödarens rättesnöre.
MH: mentalbeskrivning, för mig obligatoriskt mellan 15-20 månader.

Det gäller som uppfödare att lära sig så mycket som möjligt om mentalitet pga lite olika anledningar. En är att veta vad man avlar på, vill avla på och bör avla på (eller inte). Ett av våra viktigaste utvärderingsverktyg vi har är mentaltester. Man kan gå MT när de har gjort MH. 
Mentalbeskrivning valp:
Ett ytterligare verktyg är valpbeskrivning. Sista veckan innan de flyttar hemifrån så tittar man på hur de är socialt, i lek, i kamp, nyfikenhet och ger en fingervisning hur de är mentalt. Rädslor syns, och deras samarbetsvilja uppmärksammas. En spännande aktivitet och det förvånar mig att inte fler använder sig av det. Nästan alla nya uppfödare borde definitivt beskriva sina valpar tills de lärt sig att läsa av valparna och på så vis kunna t ex placera dem i rätt familjer.

Det är en officiell beskrivare som utför testen på valparna, och man måste vara någonstans som de inte varit förut.

MT: mental test. Vid tre års ålder, del av Korning: tillsammans med godkänt MT och en bedömning av en rasbeskrivare får hunden titeln KORAD. Görs vid ålder 18 mån - fyra år. Godkänt MT tillsammans med godkänd exteriörbeskrivning ger en brukshund titeln KORAD.


Utställning: bedömning av hur hunden är byggd och ser ut. Kvalitets och konkurrensbeskrivning.
Det finns olika ansvarsgrupper inom klubben.

Inför valpen

1.  Matskålar, 2 st, ta en mellanstorlek (kan användas i bilen sen när hen blir större)
2.  Bädd, Biltema har billig variant av biabädd. Inget i korg eller som skapar lust att tugga ;)
3.  Vetbäddar, två st till att börja med. Det ska vara bra ruggad yta under så det inte glider. Finns på Häromi eller 
     Prodog till bättre priser. Så har ni en till bil och en till bädden.
4.  Koppel och halsband. Ta till liten hund. Annars är det för tungt i början.
5.  Tuggben: jag gillar tex renhorn, sånt utan gift och tillsatser.
6.  Hundgodis: köp kycklingkorv och köttbullar INGA färdiga på djuraffären (de är fulla av gift och färgämne) man
     kan ta skinn och kycklingrester efter middagen och frysa in t ex. Blodkorv i småbitar.
7.  Hundmat: de kommer att äta: det varierar.
8.  Tillskott som jag använder: Nutrolin mother and puppy, hittas på nätet. Annars var noga med att sätta till extra
     c-vitamin för leder
9.  Tvättservietter till öron och allt: MalaCetic, billigare på nätet. Är svamp och bakteriedödande. Tvätta ur öron
     varje vecka, och torka av haka och tassar.
10. Leksaker för lämplig ålder. De behöver, bita, dra, kampa så det ska tåla det.


Hemresan:
När ni nu sitter där i bilen på väg hem så vill valpen gärna sitta i knäet. De vill sällan sitta längst bak själv efter att ha levt i en flock i 8 veckor. Väljer ni att sätta hunden bak tänk på att INTE få dåligt samvete om den ’gråter lite’. Det gäller det samma för vilken gång som ni än sätter valpen bak i bur. Bra är att projicera positiv energi och positiva bilder, det hörs på rösten annars...
Ge valpen/hunden rätt vibbar i bilen direkt. Den har åkt bak med mig några gånger redan och jag tar inte fram dem ändå fast de gnäller. På så vis får ni en bra första start utan valpens hemmafamilj nu när den går in i sin nya familj.

Mat:
De äter (detta kan variera, hänger på vad tiken äter för något hemma hos fodervärdar) Purina ProPlan lax puppy.
Kan växlas över till Standardt normal när de växt på sig lite med lite Startmix från Standardt på. Läs hur mycket startmix de ska ha för det utgår från vikten.
Kulorna lägger ni i blöt ca en timme innan. De äter 4 ggr per dag och nu från början tidena 6-7, 12, 16, 21.
Varje måltid ca 1 del torrt. Toppa med lite färskfoder VoH eller Mush t ex, men det finns flera likvärdiga foder på marknaden. Allt eftersom de växer ökar ni på mängden. TITTA ALDRIG på påsen för att veta hur mycket det ska ges. Man tittar på valpen. Känner ni er osäkra;  fota från sidan, fota ryggen uppifrån, skicka till mig så berättar jag för er.
Äggula lägger jag på 1 gång per vecka (inte vitan det är inte bra för hunden i längden).
C-vitaminer ger jag alla unga växande individer första året varje dag. Det sägs vara bra för leder och höfter. (Esther-c på apotek eller askorbinsyra).

ÖKA PÅ mängden med kulor allt eftersom valpen växer. Titta ALDRIG på påsen för att se hur mycket de ska äta, titta ALLTID på valpens/hundens hull. Precis som vi människor så förbränner de olika...hundens vikt ser man lätt över höftben och ryggrad, de ska inte kännas. En boxer har däremot alltid lite midja, och man ska skönja revbenen.
Ibland vill de MATSTREJKA, våra små charmtroll är ena kräsna rackare. Håll på mattiderna, bryter man dem kan de lätt börja avta i sin hunger. Efter ett tag märker ni att de äter kanske mindre av ett mål. Ta då bort det målet och lägg över mängden mat fördelat på de andra måltiderna istället.

Vad gör man då om de inte vill äta... t ex kan man gå ner på alla 4 och skapa konkurrens om matskålen... man kan lägga på lite A-fil, bestäm er bara för om ni tänker ta undan matskålen efter 30 minuter eller låta den stå kvar. Prova er fram vad som fungerar bäst för er. Man kan även låta dem ’jobba’ för maten. Sprid ut det så att de får leta upp det, på gräsmattan eller golvet.

LÖS i MAGEN?
Tänk efter - har ni avmaskat? Ger ni en massa mackor? Annars ring Christel!

Sova:
Jahapp, vad har ni bestämt, sova själv eller får de vara i sängen? De gillar inte sova själv som små. Ner med madrass och sov med dem i början. När de vant sig vid sitt nya hem kan ni börja återgå till er säng igen...men de flesta hamnar i sängen till slut ändå ☺️😂

Vanor:
Ensamträna redan från början. Säg inte till när ni går eller när ni kommer tillbaka. Gör det naturligt. Gör ingen stor grej av det, det ÄR normalt att matte och husse kommer och går. Öka på allt eftersom det fungerar bra, går det åt skogen så börja om igen från 0, no fuzz about that!
Kalla ALDRIG på hunden om de inte vet att ni ska säga något till dem. Då sliter ni ut deras namn... se först till att ni har deras uppmärksamhet, sedan kalla in. Och överanvänd varken namn eller kommando, det gör att de slutar lyssna på er.
En valp som sover, den SOVER. Låt inga väcka dem eller stressa dem för att just de människorna vill göra vad de vill. Valpens väl och ve går före människors behov av att titta på en söt valp. Jag har sett hundar stressas sönder av sånt. De växer och reflekterar när de sover.

En valp/unghund behöver heller inte hälsa på alla människor och definitivt inte utan att ni har gett ert medgivande. Det slutar bara med en stooooor boxer som hoppar på alla människor för att säga hej. Tänk på hur mina är hemma, de bryr sig inte om andra människor. Känns bäst så för alla. Valp är de i några månader, vuxen hund i 12-13 år så det gäller att prioritera rätt!

En hund, precis som vi, har kompisar. De behöver inte hälsa på andra ute. Det skapar bara en hund som drar mot andra när de ser dem. De ska helst förhålla sig nonchalanta och inte gå fram utom när NI bestämt att det är ok. Var restriktiva, men ge inga dåliga vibbar. Då tror hunden att det är fel på den som de möter.

Barn:
Känsligt ämne... i min värld så mår alla bäst av att man tar mest hänsyn till hunden. För allt som händer skylls på hunden nämligen. Så lär barnen i omgivningen att umgås med hunden in the name of respect. Personligen låter jag aldrig ett barn hålla mina valpar på promenad. Låt inte barnen göra vad de vill, var tydliga med deras föräldrar och lär dem att en trygg hund är alltid en bra hund.

Leka:
Mmmm leka är kul, men för mycket lek kan skapa stress eller mani hos en hund. Jag kastar sällan boll eller pinne, endast som belöning. Men bara om jag själv vill eller tar initiativet. En hund som kutar och kutar mår inte bra till slut. Men lär dem att kampa och leka. Det behöver en brukshund kunna. Använd gärna olika material att kampa med. Och det där med att kampa är inte att dra lite med munnen. Gå bakåt så att hunden följerefter och drar emot. Långsamma rörelser åt sidorna. Vi måste tänka på hundens nacke.

Träna:
3-4 kurser per år på Hummelbos med Helen Kjellander. En boxer behöver aktiveras för att må bra. Gå på kurs, lär er att lägga spår, det älskar de. En boxer är en hund som behöver mål och mening, behöver arbeta för att må bra. Annars kommer både ni och hunden att bli frustrerade. Ta initiativet tidigt och var först på bollen.
Numera kommer Lilly N till Hummelbo och håller träningar. Läs under aktiviteter på hemsidan.

Avmaskning:
Avmaska varannan vecka i 6 veckor när ni fått hem dem. Sedan brukar det inte behövas på länge.

Vaccinering:
Vaccinera 4 veckor efter första vaccineringen. Sedan ska de vaccineras vid 1 år.

Man kan skaffa pass och vaccinera mot rabies, den  kan man göra tidigast vid 12 veckors ålder och är verksam efter tre veckor, då kan de följa med till Finland eller Danmark (för Norge krävs särskild avmaskning) eller varför inte Europa.

Olika vanliga åkommor:
Furunkulos, blåsor som blir sår mellan tårna. Tvätta med klorhexidin. Smörjmedel kortisonsalva och mjukgörande. Byt eventuellt foder. Ring Christel!

Cancer: tyvärr något som drabbar boxer i högre utsträckning. Ring Christel.

Matvägran: testa lägga på fil, äggula, torrt eller blött. Lägg på en matsked av det som ni själva äter varje dag. Det är dessutom bra för immunsystemet. Matbyte, byt ut långsamt över några veckor.

MH:
Vad är detta? Mental beskrivning. Ska göras när hunden är 16-20 månader. Jag organiserar det. Ni behöver ’bara’ komma när jag kallar. Men ni får veta det i mycket god tid. Vi går tillsammans och tittar på varandras hundar. Hur förbereder jag min hund? Se till att ha inkallning och lek mycket med mina typer av kamptrasor och stockar.

Röntgen:
När, var, hur? De ska vara över 1 år. Ibland är det viktigt att gå till vissa ställen. Vi pratar ihop oss om det. Har man en boxer måste man vara medveten om att de SKA röntgas som utvärdering. När de fyllt 2 år åker man tillbaka till veterinär och röntgar ryggen för att se om de har spondylos. Plåten ska skickas till Tyskland för avläsning. Då ber man om ett hjärtintyg också. Alla blanketter för spondylos och hjärtundersökning finns på Boxerklubbens hemsida. Ring Christel om du känner dig osäker.

Träning:
En boxer som inte fostras eller stimuleras tenderar att hitta på en maaaaassa bus. I längden blir det jobbigt och man kan stundtals ifrågasätta sitt val av hundras. Detta måste man ha funderat på tidigare, innan valet av ras. Tycker jag om att aktivera och aktiveras? Bara springa i trädgården eller gå koppelpromenader räcker sällan. Man behöver inte tro att man måste tävla, men skogspromenader, olika miljöer, mental tillfredställelse behövs.
Minimum en valpkurs och en allmänlydnadskurs behövs. Jag skickar en artikel till er separat.
Jag önskar er Alla lycka till med eran illbatting ❤️
Så - VÄLKOMMEN till Hummelboland!!!
Och kom ihåg, vi gör detta tillsammans.
Kram Christel